Ta på alvor at pausene er viktigst

Jeg vet at det er over to måneder siden 25.000 deltakere – og jeg – var var på Slush i Finland, men jeg er fremdeles fascinert.

Slush er en gigantisk tech-konferanse, men det er mye mer enn det. Slush er først og fremst en gigantisk møteplass for folk.

Midt inni det yrende, enorme området, er det små, grønne lunger. Det er få store, prangende stander. De aller fleste er enkle, bærekraftige, laget i tre og varme materialer.

Midt i området er det en hage, innrammet av rennende vann, store, grønne planter, kunstgress, slengdisser (!). Her ligger en stor flokk med mennesker og sover, på konferansen. Hvorfor? Jeg tenker at det er fordi de kommer langveisfra. Asiatere eller amerikanere som har reist i timevis til Finland – og trenger en pust i bakken. Arrangørene vet at du kan bli sliten på konferanse – og de har gjort maksimalt ut av det.

Det enorme konferanse- og messeområdet er et varmt sted. Her er det en rekke uformelle soner, mye luft mellom standene, godt med spiseplasser og møteplasser, DJ som til enhver tid spiller soft musikk.

Slush er definitivt business. Her møtes selskaper som konkurrerer hardt om oppmerksomheten. Her møtes kapital og idé, men hele settingen er annerledes enn det aller meste jeg har sett tidligere.

Rommet selskaper pitcher sine forretningsidéer i, likner mer på en klubbscene enn på ei tech-messe. Det er mørkt, det er røyk, det er laser. Alt er åpent. Med forskjellige soner innenfor rommet der det pitches i raskt tempo.

Her er også de rolige lungene der det er mulig å sove. Der du spiser og drikker godt. Slush har tatt på alvor at de uformelle møteplassene og pausene er viktigst.

Slush 2019 var tredje gang vi var med fra Kulturkompaniet for å lære, bli inspirert. Vi planlegger ny tur i november.

Vi diskuterer gjerne også dine planer for ONS, Nordic Edge og andre messer og konferanser i 2020 og årene som kommer.

Slush 2019 hadde 25.000 deltakere. Over 3500 start-up-selskaper var representert. Det samme var 2000 investorer og 600 journalister fra over 100 land.

Slush startet med 1500 deltakere i 2008. Siden 2015 har Slush også blitt arrangert i Tokyo, Shanghai – og som mindre Slush Smell Talks events.

Ole Petter Søllesvik